KAZISIZ TEKNOLOJİLER
NEDEN KAZISIZ TEKNOLOJİLER
Altyapı Hatlarını Neden Yenileriz Ederiz.
Altyapı hizmetlerinin yenilenmesi pahalı ve emek yoğun bir iştir. Bu nedenle altyapı hizmetlerinin uzun servis ömürlerine sahip olması istenir.
Kronik hasar öncesi (proaktif-inceleme ve yenileme programları uygulama) ve sonrası (reaktif-eski hattın kaybedilmesi) stratejilerinin toplam boru ömrüne etkisi.
Atık su sistemlerinde meydana gelen çatlaklar, kırıklar ve bağlantı bozuklukları nedeniyle sızmalar oluşur ve gereğinden fazla su sisteme girer. Bunu sonucunda akış kapasitesi düşer, hatlardaki hidrolik yük artar ve hat zamanla iflas eder.
Ana hasarlar; kırıklar, yatay-düşey çökmeler, tuğla düşmesi, kök yayılması, birleşmelerin açılması ve harcın bozulmasıdır.
Yapısal hasar sebepleri; korozyon, toprak hareketi, boru içine girmiş ağaç kökü ve diğer faktörlerdir (yetersiz bakım ve ihmal).
ALTYAPI SİSTEMLERİNDE KAZISIZ TEKNOLOJİLER (TT)
NASTT “Kazısız teknoloji, yer altı hatlarının döşenmesi, değiştirilmesi, incelenmesi, yerlerinin tespit edilmesi ve kaçakların belirlenmesi eylemlerinin toprak yüzeyinden en az kazı yapılarak gerçekleştirilmesidir”.
Kazısız teknoloji teknikleri ana bölümleri
(İyileştirme rehabilitasyonu da kapsamaktadır.)
Kazılı ve Kazısız Yöntemlerin Ekonomik Yönden Mukayesesi
Açık kazı maliyetli ve uzun sürelidir. Bu yöntemin maliyetinin yaklaşık %70’i saha restorasyonuna gider.
Birçok ülkede belediyeler ve uygulayıcılar (müteahhitler-yükleniciler) artan çevre bilinci sonucu kazılı teknolojilerden kazısız teknolojilere geçmeye başlamışlardır. Bazı ileri batı ülkelerinde 1970’lerde başlayan bu eğilim bugün şaşırtıcı düzeye çıkmıştır. Örneğin ABD’de atık su sistemlerinin rehabilitasyonunda kazısız tekniklerin kullanılma oranı %75’dir. İçme su iletiminde ise bu oran %10-15’dir.
Hasarlı hatların onarılması genellikle konvansiyonel yöntem olan kazı teknolojileri ile yapılır. Bu yöntemin sosyal ve çevre yönünden birçok dezavantajı mevcuttur. Bu dezavantajları asgariye indirmek için kazısız teknolojiler geliştirilmiştir. Kazısız teknolojiler birçok avantajı beraberinde bulundurarak, altyapı hatlarındaki kaliteyi güvence altına almaktadır.